Davalı eşe tebliğ edilen ihtar kararına dayanılarak açılan ilk terk sebebine dayalı boşanma davası, iki aylık eve dönüş süresi dolmadan açıldığı için reddedilmişse, bu dava sürecinde ayrı yaşamakta olan eşin eve dönmemesi haklı sebebe dayandığından, aynı ihtar kararıyla tekrar boşanma davası açılamaz. Türk Medeni Kanunu m. 164 gereği, ilk davanın reddi kesinleştikten sonra yeni bir ihtar çıkarılması gerekir. Bu şartlar oluşmadığından, davanın reddi gerekirken kabul kararı verilmesi Yargıtay tarafından bozulmuştur.
Yargıtay 2. HD. – 2009/1912 E., 2009/5348 K.
“[…] aleyhinde boşanma davası açılmış olan eş, dava süresince ayrı yaşamakta ve eve dönmemekte haklıdır. […] Bu süre zarfında Türk Medeni Kanunu’nun 164. maddesi kapsamında bir terkin varlığından ve haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemekten bahsedilemez. […] Boşanma davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren dört ay bittikten sonra yeniden ihtar isteminde bulunulması gerekir. […] O halde, isteğin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.”
T.C. Yargıtay Başkanlığı – 2. Hukuk Dairesi
Esas No.: 2009/1912
Karar No.: 2009/5348
Karar tarihi: 23.03.2009
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda, mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup, gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, davalı eşe 15.09.2006 tarihinde tebliğ edilen 2006/46 değişik iş sayılı ihtar kararına dayanılarak açılan terk sebebiyle boşanma isteğine iliş-kindir.
Davacı tarafından, aynı ihtar kararına dayanılarak 09.11.2006 tarihinde açılan terk sebebine dayanan 2006/811 esas sayılı boşanma davası, “iki aylık eve dönüş süresi dolmadan açıldığından” bahisle, 26.12.2006 tarihinde reddedilmiştir. Aleyhinde boşanma davası açılmış olan eş, dava süresince ayrı yaşamakta ve eve dönmemekte haklıdır. Bu süre zarfında Türk Medeni Kanunu’nun 164. maddesi kapsamında bir terkin varlığından ve haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmemekten bahsedilemez. Boşanma davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren dört ay bittikten sonra yeniden ihtar isteminde bulunulması gerekir. Bu yasal düzenlemeye göre terkin koşulları bulunmamaktadır. O halde, isteğin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.
Hükmün yukarıda gösterilen sebeple (BOZULMASINA),
temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 23.03.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.